komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Робота за кордоном: як не потрапити в тенета шахраїв на ринку праці?

13.10.2018

 В Україні питання працевлаштування є актуальним для багатьох шукачів. Пропозицій багато, але знайти роботу з прийнятними умовами та гідною оплатою праці – завдання доволі складне. Результатом стає те, що багато наших громадян виїжджають працювати за кордон.
Серед заробітчан з України є популярною так звана маятникова міграція. Це короткострокові поїздки, як правило на кілька місяців, до країн ближнього зарубіжжя. Найчастіше таким чином українці працюють на сезонних роботах та в робітничій сфері. 

Про те, як уберегтися від шахрайства під час працевлаштування та надання послуг посередниками, а також які існують елементарні поради щодо перешкоджання та уникнення обману під час пошуку роботи, ми поспілкувались з заступником директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Богданом Стояном.

Богдане Сергійовичу, яким чином громадяни можуть знайти роботу за кордоном?

– Чинним законодавством передбачено, що громадяни України мають право займатися трудовою діяльністю за кордоном. Знайти іноземного роботодавця можливо самостійно, за сприянням приватних агентств зайнятості чи державної служби зайнятості.

Чи підлягає ліцензуванню діяльність приватних агентств зайнятості?

 – Відповідно до статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та статті 38 Закону України «Про зайнятість населення» ліцензуванню підлягає вид господарської діяльності – посередництво у працевлаштуванні за кордоном.

Який державний орган видає ліцензії?

–На поточний момент органом ліцензування є Міністерство соціальної політики України. Чинними є також ліцензії (строк дії яких не закінчився), які були раніше видані Державним центром зайнятості.

Крім того, Державною службою зайнятості (Центральним апаратом) ведеться перелік суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, які здійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців. Перелік є загальнодоступним та формується з метою забезпечення, у тому числі, інформування населення про посередників. В електронному вигляді перелік розміщено на Інтернет-сторінці Державної служби зайнятості (Центрального апарату) (адреса в мережі Інтернет www.dcz.gov.ua, рубрика «Роботодавцям» – «Посередництво у працевлаштуванні» – «Перелік суб’єктів господарювання»).

Яким нормативним актом регулюється надання посередницьких послуг?

– Надання послуг регулюється Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1060 (в редакції постанови від 28.02.2018 № 140).

Де можливо отримати інформацію про видані ліцензії?

– З переліком ліцензіатів є можливість ознайомитися на Інтернет-сторінці Міністерства соціальної політики України (адреса www.msp.gov.ua, рубрика «Громадянам» – «Сфера зайнятості» – «Трудова міграція» – «Ліцензування посередницької діяльності з працевлаштування за кордоном» – «Перелік суб’єктів, які мають ліцензію на посередницьку діяльність у працевлаштуванні за кордоном»).

Чи можливо знайти роботу за кордоном за сприянням центрів зайнятості?

– Законом України від 16.11.2016 № 1747-VIII ратифіковано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль.

Компетентним органом для виконання Імплементаційного протоколу А (будівельна галузь) між Міністерством соціальної політики України та Управлінням з питань населення та імміграції при Міністерстві внутрішніх справ Держави Ізраїль визначено державну службу зайнятості. Громадяни, які бажають працювати в Державі Ізраїль, можуть звертатись до базових центрів зайнятості (філій обласного центру зайнятості) за місцем проживання чи перебування.

Які документи потрібні пред’явити при зверненні до центру зайнятості?

   – Кандидат на працевлаштування особисто подає заяву про включення його до Реєстру кандидатів на працевлаштування в Ізраїлі. Пред’являються та подаються копії паспортів (внутрішнього та для виїзду за кордон), а також облікової картки платника податків. По мірі проходження етапів відбору надаються також інші документи.

Більш детально інформацію можна отримати в центрах зайнятості або на Інтернет-сторінці Державної служби зайнятості (Центрального апарату) в розділі «Громадянам» – «Працевлаштування в Державі Ізраїль».

Богдане Сергійовичу, які поради Ви можете надати нашим читачам, з метою захисту від аферистів на ринку праці?

– Щоб уберегти наших громадян від дій шахраїв, ми надаємо  такі поради при влаштуванні на роботу: перша і основна порада – не довіряти незнайомцям, яким б гарними не були їх пропозиції щодо покращення життя, адже основний козир зловмисників - обіцянка про максимум переваг з мінімальною затратою зусиль.

Щоб убезпечити себе від шахрайств, громадянам потрібно уважно читати угоди, які вони підписують. Також звертатись за правовою допомогою до юридичних консультацій чи адвокатів, і вже з фахівцями укладати договори.

Шукач роботи обов’язково має впевнитися в особі роботодавця. Вимагайте у роботодавців документи, які засвідчують реальне існування підприємства та відповідної вакансії. Також вивчайте відгуки інших громадян.

У жодному разі не сплачуйте гроші роботодавцю за обіцяне «майбутнє» місце роботи! Не залишайте роботодавцю документи, які посвідчують Вашу особу та підтверджують громадянство України (паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, водійські права тощо).

 Тож, шановні громадяни, при влаштуванні на роботу будьте гранично уважні, пам'ятаєте, що за будь-якою привабливою, на перший погляд, вакансією може ховатися ретельно продумана шахрайська схема. Щоб розпізнати шахраїв на ринку праці, не треба бути ні психологом, ні юристом. І пам'ятайте просте правило: завжди перевіряйте надану Вам інформацію, і не вносьте жодних предоплат. Кращий захист від таких шахраїв, це ваша пильність.

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges