komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

Події

Старт обрання нової Громадської ради у Знам’янці. Осередок волевиявлень чи неспроможності без повноважень?

11.12.2018

Від 14 грудня 2018 року   всі охочі представники громадськості міста Знам’янка мають право подавати заяви для участі у наступному  складі Громадської ради при  Знам’янському виконавчому комітеті. 

Установчі збори з формування нового складу Громадської ради при виконавчому комітеті Знам’янської міської ради відбудуться "25" січня 2019 року  у залі засідань міськвиконкому.

Склад ініціативної групи з підготовки установчих зборів по формуванню нового складу громадської ради при виконавчому комітеті  Знам’янської міської ради:

Сурдул Михайло Дмитрович. ГО «Антикорупційний рух Знам’янщини»

Іванова Наталія Вікторівна. Будинковий комітет № 8

Войчишина Оксана Миколаївна. ГО «Всеукраїнське об’єднання Дія»

Корчинський Ярослав Гнатович. ГО «Знам’янське об’єднання Майдан»

 

Склад громадської ради буде сформовано на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за кандидатури, які добровільно заявили про бажання брати участь у роботі громадської ради та внесені інститутами громадянського суспільства. Кількісний склад громадської ради буде визначено установчими зборами на строк у два роки.

До складу громадської ради можуть бути обрані представники громадських, релігійних, благодійних організацій, професійних спілок та їх об’єднань, творчих спілок, асоціацій, організацій роботодавців, недержавних засобів масової інформації та інших непідприємницьких товариств і установ, легалізованих відповідно до законодавства України (далі – інститути громадянського суспільства). До складу громадської ради може бути обрано не більше ніж по два представника від кожного інституту громадянського суспільства. Членство в громадській раді є індивідуальним.

Для участі в установчих зборах необхідно подати заяву, підписану уповноваженою особою керівного органу інституту громадянського суспільства.

До заяви додаються:

- рішення керівника інституту громадянського суспільства, якщо інше не передбачено його установчими документами, про делегування представника для участі в установчих зборах, посвідчене печаткою (у разі наявності);

- біографічна довідка делегованого представника інституту громадянського суспільства;

- копії документів, що підтверджують легалізацію інституту громадянського суспільства;

- інформація про результати діяльності інституту громадянського суспільства протягом останніх двох років.

- згода представника на опрацювання та оприлюднення його персональних даних.

Документи можуть надаватися ініціативній групі з "14" грудня 2018 року до "14" січня 2019 року включно (крім вихідних та святкових днів) за адресою: м. Знам’янка, вул. Михайла Грушевського,19, каб. №3 з 8.00 до 17.00 год.

Що таке Громадські ради? Яка її роль?

 Питання організаційної структури, членства у громадській раді, а також обсяг її повноважень встановлюється її положенням, яке погоджується з органом виконавчої влади, при якому вона створена, та схвалюється на її засіданні.

До основних завдань громадської ради належать:

 -  створення умов  для  реалізації  громадянами  конституційного права на участь в управлінні державними справами (полягає у залученні до складу громадської ради представників громадських, релігійних та благодійних організацій, профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, асоціацій, організацій роботодавців, недержавних засобів масової інформації та інших непідприємницьких товариств і установ, легалізованих згідно законодавства України; громадська рада організовує публічні  заходи  для  обговорення  актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці);

 -  здійснення громадського  контролю   за   діяльністю   органів виконавчої влади (проведення громадської та антикорупційної експертизи нормативно-правових актів; здійснення громадського контролю за врахуванням органом, при якому вона створена, пропозицій та зауважень громадськості, а також за дотриманням ними норм законодавства спрямованого на запобігання та протидію корупції);

 -  сприяння врахуванню   органом  виконавчої  влади  громадської думки під час формування та реалізації державної політики (громадська рада готує органу виконавчої влади, при якому вона створена, пропозиції щодо проведення консультацій з громадськістю, подає органу обов’язкові для розгляду пропозиції щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері , а також щодо вдосконалення роботи органу; також громадська рада збирає, узагальнює та подає органу інформацію щодо вирішення питань, які мають важливе суспільне значення).

 Водночас, у роботі громадських рад слід відзначити низку недоліків (на основі аналізу Типового положення про громадські ради):

  1. Ради мають право вимагати від держорганів інформацію, необхідну для забезпечення діяльності ради, але обов'язок таку інформацію надавати в цих органів відсутній. Тому, як і раніше, вимоги таких рад до органу, при якому вона створюється, можуть бути повністю проігноровані.
  2. Як самих членів рад, так і чиновників потрібно вчити, як взаємодіяти між собою задля забезпечення інтересів громадськості. Будь-яка ініціатива, як і раніше, буде дратувати чиновника, який не бажає, щоб хтось заважав йому працювати по зрозумілій йому схемі. Доки обидві сторони не навчаться допомагати один одному й бути корисними, їхня співпраця неможлива.
  3. Робота ради здійснюється через такі форми, як публічне громадське обговорення та вивчення громадської думки. Рішення громадської ради мають рекомендаційний характер і є обов'язковими для розгляду органом. Тобто орган виконавчої влади на власний розсуд може й не приймати рекомендаційну думку громадськості. Із цього випливає, що в значенні вказаної постанови КМУ, громадськість важлива, але не серйозна, і тому її можна й не брати до уваги.
  4. Найголовніше, що очевидно для того, щоб ради працювали, треба мати фінансування на їхній секретаріат, а коли фінансування відсутнє, ради вмирають, бо не мають жодних можливостей незалежно працювати на постійній основі, проводити інформування, публікувати матеріали. Передостаннім пунктом положення про громадські ради визначено, що забезпечення секретаріату громадської ради приміщенням, засобами зв'язку, створення умов для роботи ради та проведення її засідань здійснює орган, тобто саме орган виконавчої влади, при якому вона створюється.

 

З усього сказаного вище випливає, що  на сьогодні робота громадських рад в Україні має низку суттєвих недоліків, зумовлених передусім, вадами законодавства у цій сфері. Але водночас, можна зробити й інший висновок: якщо доводиться обирати з-поміж двох варіантів один, то краще вже користуватися таким  інструментом народовладдя, аніж не використовувати взагалі ніякого.

Підготувала Оксана Войчишина

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено
Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges