komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Грошi

Рік у цифрах. Як змінилась економіка України у 2017 році

31.12.2017

Представляємо Вашій увазі дані про те, як змінились основні показники економіки України за цей рік: динаміка ВВП, заробітна плата, зарплатні борги, зростання цін тощо. 

ДИНАМІКА ВВП

ВВП України зростав повільними, але стабільними темпами. Торгова блокада з Донбасом змусила Нацбанк переглянути навесні свої прогнози щодо темпів зростання економіки з 3% до 1,9% ВВП. За результатами року очікується зниження врожаю, що також вплине на показник зростання ВВП. Внутрішній – споживчий та інвестиційний – попит залишався основною рушійною силою економічного зростання.

ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Середня зарплата протягом року зросла, у тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень та відтік робочої сили за кордон. Ефект трудової міграції полягає в наступному: якщо є певна кількість людей, які працюють сьогодні, а завтра 20% із них поїдуть, то ціна на робочу силу зросте. Це прихована причина зростання зарплат в цілому по країні. В наступному році уряд обіцяє підвищити мінімальну зарплату до 4200 грн, а середню – до 10 000 грн.

ЗАРПЛАТНІ БОРГИ

Динаміка заборгованості з виплати зарплати на економічно активних підприємствах зросла. Галузі, у яких ця заборгованість за останні місяці найбільше зросла у вимірі відсотків, – це хімічна промисловість, водопостачання, виробництво електричного устаткування, сільське господарство, транспорт, операції з нерухомим майном та охорона здоров’я. Це переважно ті галузі, де працюють великі підприємства, а також підприємства державної та комунальної власності. Причина тренду – підприємства переживають наслідки від вповільнення економічного зростання післямайданного періоду та розриву виробничих зв’язку через війну з Росією.

ЗРОСТАННЯ ЦІН

Інфляція зростала швидшими темпами, аніж передбачалося. Основні її драйвери – підвищення соціальних стандартів – пенсій та мінімальної заробітної плати, підвищення акцизів на алкоголь та тютюн, а також зростання цін на паливо внаслідок підвищення цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро). Протягом року швидше зростали ціни на хліб та послуги автодорожнього пасажирського транспорту. Восени свій внесок у прискорення інфляції зробило ослаблення гривні.

ІНВЕСТИЦІЇ

З 2014 року, обсяг іноземних інвестицій в Україну різко впав і досі не вийшов на дореволюційні показники. Згідно з даними опитування Центру економічної стратегії та інвестиційної компанії Dragon Capital, серед топових причин, які стримують притік інвестицій розповсюджена корупція, недовіра до судової системи, війна з Росією, тиск з боку правоохоронних органів, нестабільність національної валюти та фінансової системи. Значною перепоною є також монополізація ринків та значна присутність держави в економіці. Попри заяви запустити старт великої приватизації у цьому році, залучити іноземних інвесторів на українські підприємства не вдалося.

КУРС ГРИВНІ

Курс гривні коливався в рамках історичного тренду. Гривня ослабла взимку, укріпила свої позиції влітку і знову почала “падати” в кінці року. Восени гривня ослабла одразу з кількох причин – через підвищення імпорту енергоносіїв у зв’язку зі стартом опалювального сезону, більшою закупівлею товарів під новорічні свята. Додаткова прихована причина тиску на національну валюту – сезонний бюджетний рух в грудні-листопаді, який передбачає активізацію розрахунків в трикутнику “держава – місцеві органи влади-бізнес”.

Джерело: https://voxconnector.org

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges