komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Грошi

Пенсійна реформа: старість у радість? (Сучасний стан та запропоновані зміни)

17.07.2017

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (№6664) пропонує зміни до 32 законодавчих актів. Закон має набрати чинності з 1 жовтня 2017 року – частково, а з 1 січня 2018 року – у повному обсязі.

10 липня, в місті Одеса відбулася прес-конференція з актуальних питань щодо пенсійного реформування, на якій представники департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України та фінансово-економічного департаменту Пенсійного фонду познайомили з основними змінами у пенсійному законодавстві, які плануються ввести Урядом. Чи підтримає ці зміни Верховна Рада стане відомо лише з часом. Але вже зараз  варто знати, що нам готує Міністерство… Пам’ятаєте з І-ої частини матеріалу «Пенсійна реформа: старість у радість?»… щоб не опинитися на місці Бабки – Стрибунця з байки Івана Крилова «Бабка та Мураха»…

 Сучасний стан пенсійної системи України

З 12 млн. пенсіонерів  8 млн. отримує мінімальну пенсію 1312 грн., з травня 2017 року, яка становить лише близько 50% вартості «споживчого кошику» фактичного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Станом на 1 квітня 2017 року середній розмір пенсії в Україні становить 1828 грн. і це означає, що більшість пенсіонерів живуть за межею бідності.

Сьогодні на 1 пенсіонера припадає лише 1 працівник, який регулярно сплачує внесок до ПФУ. В Україні проживає 26 млн. громадян віком від 18 до 60 років, а страхові пенсійні внески постійно сплачуються лише за 10,5 млн. осіб, а за 1,5 млн. сплачує держава. Отже, тільки за 75% зайнятого населення роботодавці та держава сплачують внески, 25% зайнятого населення взагалі не сплачує ЄСВ – вони працюють у тіньовій економіці.

Пенсії виплачуються за більше ніж 20 законами з різними «спеціальними» пенсіями (держслужбовцям, науковцям, прокурорам, суддям, депутатам, журналістам, вчителям тощо). Певні категорії пенсіонерів користуються привілеями, зокрема правом виходу на пенсію значно раніше встановленого для звичайних громадян пенсійного віку. Це створює великий фінансовий тиск на Пенсійний фонд України.

Поширено "зрівнялівку" серед більшості пенсіонерів: відсутня диференціація пенсій в залежності від заробітку та сплачених страхових внесків, що перетворює ці внески на форму оподаткування, якого громадяни починають активно уникати.

Правила нарахування пенсій незрозумілі, складні та включають різноманітні коефіцієнти, доплати, надбавки та нерегулярну індексацію. Значна частина пенсійних виплат фактично не відноситься до страхових пенсій як таких і є просто доплатою до пенсій до рівня прожиткового мінімуму окремим категоріям пенсіонерів ( 8 млн. осіб призначається доплата до мінімальної пенсії).

Що зміниться у випадку прийняття Верховною Радою змін у пенсійній системі ?

З 1 жовтня 2017 року пенсії підвищать 5 млн. осіб завдяки осучасненню заробітної бази, а загалом підвищення пенсій торкнеться 9 млн. осіб,  через збільшення мінімального прожиткового мінімуму та відповідне підвищення мінімальної пенсії.

Скасується обмеження для працюючих пенсіонерів – 85% від розміру пенсії, але не менш 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Основні правила розрахунку розміру пенсій:

  • заробітна плата застрахованої особи;
  • середня зарплата в Україні за попередні роки (2014-2017) у розмірі 3764,4 грн. (для 8,2 млн. осіб пенсію розраховано з показником зарплати 1198 грн. ще у 2007 році);
  • тривалість страхового стажу, протягом якого особа підлягала державному пенсійному страхуванню, якою або за яку сплачувався ЄСВ згідно із законодавством;
  • вартість одного року страхового стажу, який зменшується з 1,35% до 1% у формулі визначення коефіцієнту страхового стажу.

Розмір мінімальної пенсії за віком встановлюється:

  • на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян при стажі 30-35 років (для пенсій, призначених до 1.10.2011 р. – за наявності стажу, відповідно 20-25 років);
  • з 1 січня 2018 року, на рівні 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму, при стажі 30-35 років, після досягнення 65 років;
  • у разі відсутності повного стажу – виплачується пропорційно менший розмір пенсії;
  • для шахтарів: у розмірі 80% зарплати для обчислення пенсії, але не менше як три розміри прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Поетапно (до 65 років) підвищується вік призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію (тобто якщо страховий стаж буде менше 15 років). Громадяни матимуть можливість «докупити» до 24 місяці страхового стажу в разі нестачі його для призначення страхової пенсії за віком у 60 років.

Далі буде…

Наталка Хандусенко

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges