komora.info
                                                       komora.info

інформаційний сайт знам'янщини

                                                      

                   

СЬОГОДНІ

Грошi

Як регулюються ціни на ліки в аптеках?

13.03.2019

Ринок лікарських засобів України є вільним для всіх зареєстрованих в Україні препаратів. Невелика частина зареєстрованих ліків входить до списку, що покривається пацієнтам коштом платників податків. Всі інші — знаходяться у вільному продажу на ринку України. Розповідаємо, що це означає і які є механізми регулювання цін на ліки.

Зареєстровані в Україні ліки входять до Державного реєстру лікарських засобів: http://www.drlz.com.ua/ . У реєстрі ви можете переглянути, чи ліки, які ви купуєте відповідають нормам, зробити пошук за назвами препарату чи діючої речовини.

Невелика частина зареєстрованих ліків входить до списку, що покривається пацієнтам коштом платників податків. Всі інші — знаходяться у вільному продажу на ринку України. Що це означає:

Ліки, що покриваються за бюджетні кошти входять до програми “Доступні ліки”. Загалом у реєстрі 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, за інші треба доплатити невелику різницю. Це препарати для лікування хвороб серця, діабету 2 типу чи бронхіальної астми, які пацієнти мають приймати постійно. На ці ліки ціни чітко зафіксовані, включаючи роздрібну ціну в аптеці. Жодна аптека не має права їх штучно підвищувати.

Інші ліки можуть вільно реалізовуватись в аптеках за ринковими цінами. Тобто ціни регулює вільний ринок і на них можуть впливати, до прикладу, конкуренція чи коливання курсу валют.

ЯКІ Є МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ЛІКИ?

Є багато цивілізованих методів контролювати регулювання цін на ліки. Один з них — введення механізму референтного ціноутворення на ліки. Наразі МОЗ України уже втілює цей метод на прикладі програми “Доступні ліки” та препаратів інсуліну.

Також розроблено проект, щоби такий механізм розповсюджувався на ліки, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів. Це допоможе знизити їхню ціну. За лінком можна ознайомитись з Проектом цього механізму: https://goo.gl/1zhnSX

Крім того, держава регулює оптові і роздрібні націнки на деякі ліки. Це передусім ті препарати, що закуповуються за бюджетні кошти, та ліки, включені до Національного переліку лікарських засобів. Якщо ці ліки продаються в аптеці у вільному продажі, націнка них не може бути вищою, ніж встановлено державою: 10% — оптова ціна, 25% — роздрібна.

http://moz.gov.ua/

 

Загальний рейтинг (0)

0 из 5 звезд

Залишити коментар як гість

Вкладення

Оцінити статтю :
0 Character restriction
Your text should be more than 20 characters
  • Коментарі не знайдено

Грошi

Керівника училища підозрюють у розтраті бюджетних коштів

27.03.2024

Йдеться про  безпідставне зарахування до  навчального закладу студентів та  виплату їм стипендії.

Прокурори Кропивницької окружної прокуратури повідомили про підозру директору Центральноукраїнського вищого професійного училища за фактом розтрати чужого майна, вчинене у особливо великих розмірах (ч.5 ст.191 КК України).

Читати далі

Комора

Новини Знам'янщини

Форма обратной связи

Ваше ім'я
Ваш email
Ваш телефон
Повідомлення

Ми в соціальних мережах

"Сайт створено за підтримки багатьох партнерів і друзів, у тому числі - програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні". (с) 2016. Made by Oranges